Az EU Solar PV Industry Alliance 2025-re 30 GW PV-gyártási kapacitást tűz ki célul, és az EIT InnoEnergy vezetésével megkezdi a munkát

Az EU napenergia-stratégia célkitűzéseinek megvalósítása érdekében az EIT InnoEnergy fogja vezetni a szövetséget azon törekvésében, hogy a napenergia-iparágat Európában az értéklánc valamennyi szegmensében újrafejlessze, kockázatmentesítse és felgyorsítsa, és ezáltal versenyképes pozíciót teremtsen a napenergia iránti európai és globális kereslet fellendülésével összefüggésben.   

A szövetség az Európai Bizottsággal közösen kitűzött céljai között szerepel, hogy 2025-re 30 GW éves kapacitású iparágat alakítson ki, amely évente 60 milliárd euró új GDP-t hozna létre Európában, és több mint 400 000 új (közvetlen és közvetett) munkahelyet teremtene.
Ezen ambíciók elérése érdekében a szövetség egy hétágú stratégiai cselekvési tervet követ, amely az európai fotovoltaikus gyártási kapacitásokba történő beruházások legfontosabb feltételeire terjed ki:

A ma aláírt közös indító nyilatkozat szerint az első prioritást élvező intézkedések a következők lesznek: 

a) Az európai napelemgyártási projektek állami és magánfinanszírozásának mozgósítása a kapacitásnövelés érdekében, a lehető legjobban kihasználva az összes meglévő és új európai finanszírozási eszközt, nevezetesen: az Innovációs Alap tiszta technológiákat gyártó ablakát a jelenlegi nagyszabású felhívásban, a REPowerEU fejezetet a nemzeti gazdaságélénkítési és ellenálló képességi tervekben, az EBB hozzájárulását az EU tiszta energiát gyártó technológiai kapacitásainak bővítéséhez a REPowerEU keretében.

b) Fenntarthatóan egyenlő versenyfeltételek biztosítása és a versenyképes, hatékony és fenntartható fotovoltaikus termékek és rendszerek iránti kereslet ösztönzése.

c) A fotovoltaikus rendszerekre és termékekre vonatkozó ökodizájn-követelmények gyors végrehajtásán és a közbeszerzési intézkedéseken való munkálkodás.

d) Az új iparág készségigényének előrejelzése a napelemes iparági szövetség európai akadémiájának elindításával.

A tervek kidolgozásának élére állva az EIT InnoEnergy az Európai Akkumulátor Szövetség (EBA) vezetésében elért lenyűgöző eredményeire fog építeni. Az EBA 2017-es elindítása óta az EBA ipari munkafolyamatának megvalósításával az EIT InnoEnergy kidolgozta az ipari értéklánc fejlesztésének tervezetét, összehozva a gyorsításhoz és a méretnöveléshez szükséges embereket és erőforrásokat. 

Diego Pavia, az EIT InnoEnergy vezérigazgatója elmondta: „Megtiszteltetés számunkra, hogy kineveztek minket az EU Solar PV Industry Alliance munkájának vezetésére. Ahogyan az akkumulátorokért tettük az Európai Akkumulátor Szövetségben végzett munkánkkal, most a napelemekért fogjuk tenni, kihasználva a szilárd ipari értéklánc-tervünket és az érdekeltek hálózatát, hogy a napelemes értékláncban a gyártási projektek gyors fejlődését érjük el az EU polgárainak javára.”

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa a szövetség elindításakor a következőket mondta: „A harmadik országok hatalmas támogatást nyújtanak a tiszta technológiák fejlesztéséhez és a miénk vonzásához. Az EU-nak a beruházások és a szabályozási környezet tekintetében fel kell javítania a helyzetét, hogy a tiszta technológiák gyártása virágozhasson, munkahelyeket teremtsen Európában és globálisan versenyképes legyen. Az új európai napelemes ipari szövetség kulcsfontosságú kezdeményezés a függőségek csökkentésére és a napelemes technológiák uniós gyártási kapacitásának 2025-re évi 30 gigawattra történő növelésére a teljes értékláncban.” 

A szövetség titkárságaként az EIT InnoEnergy fogja elősegíteni az üzleti és ipari együttműködést a napelemes fotovoltaikus értéklánc egészében, irányítja a stratégiai ipari cselekvési terv végrehajtását, kezeli a tagságot, gyűjti és terjeszti a piaci információkat, kezeli a kommunikációt és működteti a szövetség „üzleti és befektetési platformját”.

A SolarPower Europe és az Európai Napenergia Gyártási Tanács csatlakozik az EIT InnoEnergyhez a szövetség irányítóbizottságában, elismerve az iparágban betöltött kulcsszerepüket. Az irányítóbizottság együttesen felügyeli majd a szövetség munkáját és az európai napelemes fórumot, amely egy nagyszabású, évente megrendezésre kerülő nyilvános esemény, amely elősegíti a magas szintű politikai és szakpolitikai megbeszéléseket. 

Forrás:https://solaralliance.eu/ 

***

A Green Brother képviseli az EIT InnoEnergyt Magyarországon. A szervezet küldetése, hogy egy olyan iparágközpontú üzleti hálózatépítő közösséget hozzon létre, amely Európa dekarbonizációján dolgozik a zöld iparágak, a körforgásos gazdaság és a mobilitás innovátorainak összekapcsolásával és inspirálásával.