Hidrogéntechnológia a jövő városának közlekedésében

A „Hidrogén technológia a jövő városainak közlekedésében” című konferenciára és partnerkereső rendezvényre 2022. november 10-én került sor Budapesten. A Green Brother, az EIT Urban Mobility RIS HUB hálózat magyarországi tagja és a Magyar Hidrogénszövetség társszervezésében megrendezett eseményen az iparág, a város és az innovátorok érdekelt képviselői vettek részt, hogy megvitassák az ágazat legújabb fejlesztéseit.

A megnyitó előadók között volt Dervalics Ákos, a Green Brother vezérigazgatója, az EIT Urban Mobility RIS HUB Hungary vezetője, Lepsényi István, a Magyar Hidrogénszövetség elnöke, Michal Mackowiak a Hynfra (Lengyelország) vezetőségi tanácsadója, Dr. Markus Hirth, a Kontakt Elektro üzletfejlesztési igazgatója.

A szakértők mindannyian hangsúlyozták az innovációk fontosságát a mobilitási ágazatban. Garreth Macnaughton, az EIT Urban Mobility innovációs igazgatója megnyitó beszédében felhívta a figyelmet arra, hogyan járulhat hozzá a hidrogén a városok fenntarthatóbbá tételéhez, miért fontos a hidrogén, és hogyan lendíti fel az EIT Urban Mobility ezt a fosszilis alternatívaként.

Lepsényi István, a Magyar Hidrogénszövetség elnöke arról beszélt, hogy milyen lehetőségek nyíltak és nyílhatnak meg a magyar gyártók és beszállítók előtt a hidrogéntechnológia területén a szövetség által a múlt hónapban kezdeményezett megállapodások eredményeként, illetve milyen törekvések és trendek látszanak a közeljövőben nemzetközi szinten.

„A dolgok változnak, ezt a változást ki kell használnunk, mert már régóta beszélünk és a hidrogéngazdaságról, de nem az utolsó lépést tette meg a megvalósításban, most van esélyünk lépéseket tenni és tárgyalunk néhány kísérleti lehetőségről és ennek lenne értelme és remélem, hogy támogatni tudjuk” – mondta Huba Bence, az EIT Urban Mobility RIS menedzsere.

„Az ilyen jellegű kezdeményezésekre nagy szükség van ahhoz, hogy a hidrogéngazdaságban érintett különböző felek összegyűljenek egy teremben, és nagyon fontos, hogy közösen megértsük, milyen kihívások állnak előttünk, és megpróbáljunk együtt dolgozni, mert ez egy olyan kihívás, amelyet senki sem tud egymagában követni” – Michal Mackowiak, a Hynfra (Lengyelország) igazgatósági tanácsadója.

A panelbeszélgetés során Vér Csaba, a Pécsi Tudományegyetem tudományos segédmunkatársa, Hegedűs Ákos, a Linde Gas Magyarország vezérigazgatója, Czikora Tamás, a MOL GROUP mobilitásért felelős vezetője a meglévő hidrogéntechnológiák megvitatásának szentelte magát, különös tekintettel a hidrogén városi mobilitásban való hasznosítására.

Marian Nic, az EIT Urban Mobility innovációs életciklusért felelős munkatársa kiemelte: „az utolsó vita során nagyon fontos, hogy az emberi szempontokra és az emberi kapacitásra is gondoljunk, mert tudjuk, hogy ezen a szakmai területen beszélni kell, de ha városi szintre megyünk, akkor több oktatásra és a téma elsajátítására van szükség, és arra, hogy hogyan lehet minden folyamaton keresztüljutni.”. Ez nagyon fontos”.

A konferencia záróeseményeként a résztvevők részt vehettek egy üzleti partnerkereső programon, ahol a regisztrált cégeknek lehetőségük nyílt arra, hogy személyesen találkozzanak vállalatokkal, városokkal, egyetemekkel és kutatóintézetekkel, hogy megvitassák a jövőbeli együttműködést.

***

Green Brother, az EIT Urban Mobility RIS HUB hálózatának magyarországi tagja. A szervezet küldetése egy olyan iparágközpontú üzleti hálózati közösség kiépítése, amely Európa dekarbonizációjáért dolgozik a zöld iparágak, a körforgásos gazdaság és a mobilitás innovátorainak összekapcsolásával és inspirálásával.