Segíti vagy hátráltatja-e a járvány az energiaszektor átalakulását?

Pár napja alkalmam volt részt venni a Portfolio Sustainable World 2020 konferenciájának panel beszélgetésében, ahol arról beszélgettünk, hogy mekkora sokk érte az energiaszektort a járvány miatt, és ez miként hatott az iparág fejlődésére.

A résztvevők egyöntetű megállapítása volt, hogy a kezdeti pár hónap során előfordultak csúszások, ennek ellenére az energiaellátásban nem voltak fennakadások, a projektek pedig mennek tovább. 

A kép ennél persze árnyaltabb, hiszen az olajárak csökkenésével a szektor piaci vonzereje csökkent, kevesebb befektetés, kevesebb innováció irányul erre az ágazatra. A fogyasztók viselkedése a kezdeti sokk után nem állt vissza az azt megelőző állapotra, jóval kisebb a gépjármű forgalom, és a személyestől az online ügyintézések, vásárlások irányába eltolódott hangsúly sem billent vissza. Mindez támogatja a klímavédelmi törekvéseket, hiszen stabil hatást csak akkor lehet elérni, ha az a mindennapi élet egyszerű, emberi döntéseiben megmutatkozik. Fontos látni, csak nagyon kevesek esetében közvetlen döntés eredménye a zöld technológiák használata. Az elmúlt hónapok bizonyították az eddigi legszemléletesebb módon, hogy a napi szokásaink megváltoztatása eredményeként választunk más, ez esetben gyakran zöld technológiákat életvitelünk igényeinek kielégítésére.

Szerencsére abban a korban élünk, amikor már az energiatakarékos és/vagy megújuló energiát használó technológiák elérhetők. A kedvező folyamatokat érdemes tovább segíteni, és olyan szabályozásokat hozni, hogy az újonnan fellépő fogyasztói igények minél nagyobb részét már zöld technológiákkal tudjuk kiszolgálni, pl.: online vásárlás házhozszállítása megújuló termelésből származó villamos energiával hajtott gépjárművekkel.  

Ezek nem gyors átalakulások, hiszen akár a közlekedést, akár az ingatlanokat, mint az energiafogyasztás zömét adó területeket, akár magát az energiaszektor nézzük a beruházások élettartama gyakran több 10 évben mérhető. Könnyen belátható, hogy ipari méretű beruházások esetén a megtérülési mutatók mellett az is kérdés, mikor kezd bele egy beruházó a fejlesztésbe. Kisebb, pl. lakossági beruházások esetén nem csupán a megtérülési idő hossza, de a kis összegű beruházásokat aránytalanul nagy mértékben drágító tranzakciós költségek is akadályozzák a technológiák elterjedését. Ezen gátak feloldására a legalkalmasabb eszköze a kormányzatnak van. 

Sustainable World 2020 konferencia

A Portfolio.hu szervezésében megvalósult konferencián a zöld energiáról szóló kerekasztal-beszélgetés során szóba került, hogy miként hatott a járvány az energiaszektor beruházásaira, mely nem megszokott tényezők hatottak az energiapiacra, miként érintette a szereplőket az olajár változása, hol tart a szektor átalakulása, illetve elérhető-e elegendő finanszírozás a tervek megvalósításához? 

A Panelbeszélgetés résztvevői voltak:

 

 



Szerzők
Dervalics Ákos
Dervalics Ákos

mérnök, üzletember