A Volkswagen növeli milliárd dolláros befektetését az akkumulátorgyártó Northvoltban

A svéd akkumulátorfejlesztő és -gyártó Northvolt bejelentette, hogy 2,75 milliárd dollárt gyűjtött be a legújabb befektetési körben.

A 2,75 milliárd USD tőkebevonás lehetővé teszi a Northvolt bővítési tervét, amely 2030-ig 150 GWh kiépített éves termelési kapacitásig és azon túl vezet Európában, és kulcsfontosságú mérföldkő az európai ipari felfutásban az európai Green Deal célkitűzéseinek elérése érdekében - közölte az EIT InnoEnergy.

A Volkswagen 620 millió dolláros hozzájárulással vesz részt a projektben, ami azt jelenti, hogy a konszern a vállalatban való részesedését változatlanul mintegy 20 százalékon tartja. A Volkswagen 2019 júniusában már több mint egymilliárd dollárt fektetett be a Northvoltba, és a vállalat részvényeinek mintegy 20 százalékát, valamint egy helyet szerzett az igazgatótanácsban. A Volkswagen prémium cellák gyártását Skellefteåban kívánják összpontosítani a Northvolt-tal együttműködve. E cellák gyártása 2023-ban kezdődik, és a Volkswagen számára szánt éves kapacitást fokozatosan építik ki akár 40 GWh-ra.

A villamosítás iránti növekvő kereslet kielégítése érdekében az éves akkumulátorgyártás növelésének szükségességére reagálva a meglévő részvényesek, köztük az EIT InnoEnergy, valamint a svéd AP 1-4 nyugdíjalapok és a kanadai OMERS új részvényesei által biztosított új tőkével a Northvolt által tőke- és hitelfinanszírozás formájában felvett teljes összeg 6,5 milliárd USD-re emelkedett.

Diego Pavia, az EIT InnoEnergy vezérigazgatója üdvözölte a bejelentést: "A Northvolt egy rendkívül sikeres kezdeményezés. Sarkalatos pontját képezi annak az európai törekvésnek, hogy 2025-re évi 250 milliárd eurós akkumulátor-értékláncot hozzon létre, ahogyan azt 2017-ben elképzelték, amikor Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke elindította az Európai Akkumulátor Szövetséget, és megbízta az EIT InnoEnergyt az ipari ökoszisztéma vezetésével. Ez egyúttal vezető példa arra, hogy Európa hogyan hozhat létre új ipari értékláncokat, amelyek a növekedés, a munkahelyteremtés és a versenyképesség középpontjában állnak."

"Az Európai Akkumulátor Szövetség több mint 600 ipari, pénzügyi és innovációs szereplőt tömörít azzal a céllal, hogy erős, fenntartható és versenyképes európai ipari akkumulátor-értékláncot építsen ki a bányászattól az újrahasznosításig. Azáltal, hogy megkönnyítjük a küldetésorientált vállalkozások és a közintézmények közötti együttműködést ebben a kulcsfontosságú energiaátalakítási kihívásban, mi, európaiak sikerrel járunk az európai zöld üzlet megvalósítására irányuló törekvésünkben. A vonatkozó eredmények közé tartozik, hogy az Európában 2020-ban eladott elektromos meghajtású járművek száma (1,365 millió) háromszorosa lesz az amerikai értéknek, és az elnyert beruházások (60 milliárd euró) majdnem háromszorosa a kínaiakénak."

Alexander Hartman, a Northvolt pénzügyi igazgatója elmondta: "Egy új európai iparág van kialakulóban, amely az elkövetkező évtizedben jelentős beruházásokat igényel. Bíztató látni, hogy a befektetői közösség idejekorán felismerte a lehetőséget, és reméljük, hogy az elkövetkező években az értéklánc egészében még több beruházást láthatunk."

 

Az eredeti cikk 2021. június 11-én jelent meg az Electric & Hybrid Vehicle Technology International oldalain https://www.electrichybridvehicletechnology.com/news/battery-technology/volkswagen-increases-its-billion-dollar-investment-in-battery-manufacturer-northvolt.htm

 

A Startup Campus Inkubator egy nemzetközi innovációs központ és startup inkubátor, az INNOW projekt megvalósítója. Innovációs programokat valósítunk meg: oktatási, inkubációs, befektetési, értékesítés támogatási és külföldi piacra lépési szolgáltatásokkal segítjük az innovatív projekteket, az ötlet fázistól egészen a nagy növekedési potenciállal rendelkező kkv-kig. Küldetésünk, hogy üzleti alapon hozzunk létre a társadalom számára hasznos értékeket.

InNow