January 1, 2022 15:15

Az ING kész az EIT InnoEnergy befektetőjévé válni

Az amszterdami székhelyű globális pénzügyi nagyvállalat, az ING az első pénzintézet, amely részvényesként csatlakozna az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) égisze alatt működő, a fenntartható energetikai megoldások iránt elkötelezett szervezethez, az EIT InnoEnergy-hez. Az erről szóló szándéknyilatkozatot mindkét részről 2022. január 13-án tették közzé.

Az éghajlatváltozás veszélyei elleni védekezés, illetve az értékteremtő és fenntartható fejlődés elősegítése iránti igény egyaránt arra sarkalta az ING-t, hogy a lehetőségei keretein belül minél inkább járuljon hozzá a gazdaság átalakulásához. Ezeket a célokat elérendő vesz részt a jövőben beruházóként az EIT InnoEnergy munkájában, és a szervezet részvényeseként olyan jelentős, az energetikai átállásban aktív szerepet betöltő vállalatokhoz csatlakozik, mint a Volkswagen, a TotalEnergies, a Naturgy vagy az EDF.

 

„Az energetikai átállást szolgáló innovációk, mint a zöld hidrogén, vagy az akkumulátortechnológiák elterjedése nagyban függ a zöld jövőbe befektető bankoktól, nagyvállalatoktól. Épp ezért az ING úttörő jellegű elköteleződése a fenntartható energetika iránt, ami testet ölt az EIT InnoEnergy-be való befektetéssel is, kulcsfontosságú tényező számunkra. Az ipari és pénzügyi nagyvállalatokkal karöltve ugyanis újabb lépést tehetünk a világszerte elérhető, megfizethető energia irányába, és ezzel együtt a károsanyag-kibocsátás csökkentése felé.” – fejtette ki Jacob Ruiter, az EIT InnoEnergy Benelux-államokért felelős vezérigazgatója.

 

A dekarbonizáció az ING számára is prioritást jelent.

 

„A fenntarthatóság, az energetikai újítások, valamint az energetikai átállás az ING fókuszterületeinek számítanak, amit a Net-Zero Banking Alliance együttműködésünk mellett az a tény is kiválóan példáz, hogy portfóliónkat a nettó zéró kibocsátást kitűző klímacélokhoz igazítjuk. Az EIT InnoEnergy-vel való partnerkapcsolat kiváló lehetőséget kínál az energetikai átállás támogatására az akkumulátoros energiatárolás, a zöld hidrogén és a napelemek nyomán kinyerhető új és tiszta energia terén.” – foglalta össze Gido van Graas, az ING New Energy Technologies globális vezetője annak fontosságát, hogy az ING és Fenntartható Befektetési Alapja az EIT InnoEnergy ökoszisztémájának részévé válik.

 

2010-es megalakulása óta az EIT InnoEnergy 560 millió eurót fektetett be több mint 380 vállalatba, amelyek összesített árbevétele 2026-ra várhatóan meghaladja a 16 milliárd eurót. Közülük 30 induló, a Benelux-államok területén működő vállalkozás, míg a további 350 Európa-szerte fejti ki tevékenységét.

Az EIT InnoEnergy portfóliójának legjelentősebb és legsikeresebb befektetései közé tartozik a lítium-ion akkumulátorokat gyártó Northvolt, az energiatárolási megoldásokat szállító Skeleton Technologies, a mobilitásra szakosodott Hardt Hyperloop, valamint az integrált, digitális zöldmezős acélgyár, a H2 Green Steel. örömteli eredmény az is, hogy több mint 1400 hallgató végezte el az EIT InnoEnergy mesterképzését, akik közül sokan jelenleg is az energetikai átállással foglalkozó cégeknél dolgoznak.

Magyarországon az EIT InnoEnergy biztosítja a Green Brother Acceletor projekt társ-finanszírozását karöltve az InNow Interreg Central Europe programmal és az EIT Urban Mobility-vel együttműködésben.

InNow