February 25, 2022 00:00

Az Európai Bizottság és az EIT InnoEnergy együttes erőfeszítéssel segíti az akkumulátoripari szakképzés fejlesztését

Brüsszel, Belgium, 2022. február 24: A 2021-ben elindított EBA Academy, zászlóshajónak számító program, mely az európai akkumulátor-értéklánc mentén dolgozó munkaerő továbbképzését és átképzését szolgálja: 2025-ig hozzávetőleg 800 000 dolgozó betanítására, továbbképzésére vagy átképzésére lesz szükség annak érdekében, hogy a kontinens megőrizhesse vezető pozícióját az e-mobilitási piacon

Brüsszel, Belgium, 2022. február 24.: A 2021-ben elindított EBA Academy, zászlóshajónak számító program, mely az európai akkumulátor-értéklánc mentén dolgozó munkaerő továbbképzését és átképzését szolgálja: 2025-ig hozzávetőleg 800 000 dolgozó betanítására, továbbképzésére vagy átképzésére lesz szükség annak érdekében, hogy a kontinens megőrizhesse vezető pozícióját az e-mobilitási piacon. Ebben a folyamatban Magyarországra is kiemelt szerep vár, miután a tavaly elfogadott Nemzeti Akkumulátor Iparági Stratégia egyik fő célkitűzése is az, hogy hazánk 2030-ig európai akkumulátor-értéklánc egyik központjává válhasson. Az Európai Bizottság aláírta azt a szándéknyilatkozatot, amely szerint 10 millió eurót adományoznak az Európai Unió egyik testületének, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatása mellett működő és Európa fenntartható energetikára szakosodott innovációs központjaként funkcionáló EIT InnoEnergy számára, azért, hogy az felgyorsítsa az Európai Akkumulátorszövetség (EBA) akadémiájának kiépítését és kiszélesítését. A most bejelentett támogatás arra hivatott, hogy felgyorsítsa az akkumulátorágazatban tapasztalható tudás- és készséghiány megszüntetéséhez szükséges európai infrastruktúra kiépítését.

A bejelentés megerősíti az Európai Bizottság elköteleződését és folyamatos anyagi támogatását a fenntarthatósági kezdeményezések mellett. Ebbe a sorba illik bele az EBA Akadémia is, amely azt hivatott elősegíteni, hogy Európa megőrizze vezető szerepét az energetikai átállásban és az egyre nagyobb méreteket öltő e-mobilitás terén.

 

Az EBA Akadémia oktatási és képzési ökoszisztémát kínál különböző vállalkozások számára, egyetlen átfogó oktatási csomagban biztosítva az EIT InnoEnergy kutatóinak, kapcsolódó vállalkozóinak, vállalatainak, véleményvezéreinek, valamint 18 különböző ország főbb iparági szereplőinek tudását és tapasztalatait. Az Európai Bizottság támogatása garantálhatja az Akadémia további növekedését, tevékenységének kiterjesztését, ezzel sokak számára, változatos formában téve lehetővé a tanulást a kiterjesztett valósággal kínált programoktól kezdve az online oktatási anyagokon át a személyes, testre szabott workshopokig.

Az Európai Technológiai Intézet és az EIT InnoEnergy közötti támogatási szándéknyilatkozatot az EBA február 23-ai, hatodik magas szintű találkozóján írták alá Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért és tervezésért felelős alelnöke, Nicolas Schmit, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosa, továbbá Thierry Breton belső piacért felelős európai biztos jelenlétében.

Három EU-tagállam, Franciaország, Spanyolország és Magyarország már ki is fejezte szándékát, hogy az Európai Akkumulátor Akadémiával együttműködve magas színvonalú képzési programokat indítson. Hazánk ezen a téren már jelentős lépéseket tett a megvalósítás felé. Tavaly novemberben a magyar akkumulátoripari képzés fejlesztéséről írt alá megállapodást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az EIT InnoEnergy vezérigazgatójával, Diego Paviával Budapesten. Ebben megfogalmazták, hogy a magyar felnőttképzésben, szakképzésben és egyetemi képzésben is megjelennek majd az EBA Akadémia által kínált programok.    

Nagyon izgatottak vagyunk, hogy útjára indíthatjuk az Európai Akkumulátor Akadémiát, amely idővel több ezer ipari dolgozót fog kiképezni. A gyorsan növekvő európai akkumulátor-értéklánc kapcsán felmerülő igények kielégítésére egyértelműen ilyen célorientált, erőteljes, iparág-vezérelt megközelítésre van szükség az oktatási és képzési szektorban: 2025-re hozzávetőleg 800 000 dolgozó betanítására, továbbképzésére vagy átképzésére lesz szükség. Az EBA Akkumulátor Akadémia működéséért az Európai Akkumulátorszövetség ipari ágának vezetésével 2017-ben megbízott EIT InnoEnergy a felelős” – monda el Diego Pavia, az EIT InnoEnergy vezérigazgatója.

Maroš Šefčovič, a Bizottság alelnöke, az Európai Akkumulátorszövetség megbízott vezetője a következőképpen nyilatkozott: „2017-ben az EU akkumulátorágazata még szinte láthatatlan volt. Mára azonban Európa globális akkumulátor-fókuszponttá vált, tagállamainkban húsz gigagyár létrehozása zajlik. 2030-ra évente tizenegy millió elektromos autó meghajtásához elegendő akkumulátort kell gyártanunk, teljes gőzzel haladva a stratégiai autonómia felé e döntő fontosságú szektorban. Az európai akkumulátor-sikertörténet fenntartása ugyanakkor nagyban függ attól, hogy képesek vagyunk-e szembenézni a legsürgetőbb problémákkal – a kritikus nyersanyagok és készségek hiányával –, és képesek vagyunk-e egy szisztematikusabb megközelítés elsajátítására. Szintén itt az ideje egy új szabályozási keret elfogadásának is, amely biztosítja, hogy csak a legzöldebb, legjobb teljesítményű és legbiztonságosabb akkumulátorok kerüljenek az EU piacára.”

 

Agnès Pannier-Runacher, a gazdasági, pénzügyi és gazdaságélénkítési miniszter mellé rendelt ipari miniszteri megbízott, aki részt vett az EBA tegnapi, hatodik magas szintű ülésén, hozzátette: "Üdvözlöm az Európai Akkumulátor Szövetség mai, hatodik magas szintű ülését, amelyen Šefčovič alelnök, Schmitt és Breton biztosok és a közös európai érdekű fontos projektekben (IPCEI) részt vevő tagállamok vesznek részt. Ezek a megbeszélések kulcsfontosságúak, mivel közösen kell megoldanunk az ökológiai átmenet szempontjából kritikus fontosságú nyersanyagok biztosítását és a szükséges készségek kialakításának feladatát, az európai ipar fejlesztésének érdekében".

További információk ez EBA Akadámiáról itt olvashatóak.

***

Az EIT InnoEnergy-ről

Az EIT InnoEnergy a fenntartható energetika innovációs központjaként az energiaátállás elkötelezett támogatója, biztosítva a zöld megállapodás és az európai dekarbonizációs célkitűzések eléréséhez szükséges technológiákat, valamint készségeket.

Köszönhetően széles portfóliójának, az EIT InnoEnergy 2020-ban a világ egyik legaktívabb fenntartható energetikai beruházója volt, külön érdekeltséggel a klímatechnológia és megújulóenergia-technológia területén. Nemcsak az energiatárolás, hanem a közlekedés, a mobilitás, a megújuló energiaforrások, továbbá a fenntartható épületek és városok fejlesztésére is gondot fordít - építve a több mint 500 partnert és 27 részvényest számláló, megbízható ökoszisztémájának előnyeire. A portfóliójába tartozó 300 vállalata révén pedig 2030-ig 72,8 milliárd eurós bevételre tehet szert, és évente 1,1 giga tonna kibocsátást takaríthat meg, szén-dioxid-egyenértékre átszámítva.

Az EIT InnoEnergy egyben három stratégiai fontosságú európai kezdeményezés hajtómotorjának is számít, így az Európai Akkumulátorszövetségnek (European Battery Alliance, EBA), az Európai Zöld Hidrogén Támogató Központnak (European Green Hydrogen Acceleration Centre, EGHAC) és az Európai Szolár Kezdeményezésnek (European Solar Initiative, ESI).

A 2010-ben alapított és az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatásával működő EIT InnoEnergy Európa szerte, valamint az Egyesült Államokban, Bostonban is rendelkezik irodákkal.

www.innoenergy.com