August 3, 2022 15:09

Hőakkumulátorokkal az energiaválság ellen

A folyamatosan tapasztalható energiaár növekedés még várhatóan velünk marad egy ideig. Emellett nő az infláció, és bizony lassul a növekedés. Az ilyen helyzetekben meg kell fogni a kiadásokat. A klímaváltozás hatására pedig a leginkább növekvő kiadás az épülethűtés, így logikusnak tűnik, hogy a hűtésre fordított energián spóroljunk. Erre lehet egy megoldás a hőakkumulátorok alkalmazása.

A hőakkumulátor hasonló céllal működik, mint az elektromos akkumulátorok – energiát tárolnak, csak éppen nem villamos, hanem termikus energiát, azaz hőt. Amire sokszor nem gondolunk, hogy a hideg is hő, és az is tárolható. Erre a célra persze rég óta léteznek megoldások, de egy épülethűtés méretében azok nem voltak gazdaságosak. Mondhatjuk, hogy többe került velük a leves, mint a hús, így sok év alatt térülhettek csak meg.
A hatékony megoldást egy magyar cég szolgáltathatja, akik olyan hőakkumulátort gyártanak, ami a korábbi megoldásoknál jóval magasabb energiasűrűségben tárolja a hideget, azaz többet tárolhatunk el benne, töredék helyen. „Már megint a magyar innováció!” – mondhatnánk, nem alaptalanul. 
Az általuk gyártott HeatTank nevű hőakkumulátor képes 20-50% között csökkenteni egy nagy klímarendszer hűtési energiaigényét. Ezt pedig hasonló elven éri el, mint a napelemes rendszerek a villamos energiával. Akkor termeljük meg a szükséges energiát, amikor olcsó, és felhasználjuk amikor drága lenne. A hűtési igényt kiszolgálandó éjszaka és hajnalban a legolcsóbb előállítani a szükséges hőmérsékletet, amit immár kellő hatásfokkal tárolhatunk a hőakkumulátorokban, majd visszatáplálhatjuk a klímarendszerbe, csökkentve ezzel a hozzátermelendő hűtés mennyiségét, csökkentve az előállítás költségét. És ugye közel sem mindegy, hogy a déli 35 C fokból állítunk elő kellemes hőmérsékletet, vagy az éjszakai 22 C fokból.
Másik előnye a hőakkumulátorok alkalmazásának az a hűtési rendszer kímélése. A nappali melegben ezek a rendszerek általában csúcson szoktak járni, ami nagyon nem egészséges a rendszer elemeire nézve. (Karbantartók regélhetnek!) Jó példa erre egy belsőégésű motor. Közel sem mindegy, hogy tartósan 3000-es fordulatszámon jár, vagy 6000-en. 3000-en lehet, hogy kimegy a világból. 6000-en nem megy ki! A hőakkumulátorral tehát stabilizáljuk a klímarendszer terheltségét, csökkentve ezzel a karbantartási igényt is, illetve jelentősen meghosszabbítva a teljes rendszer élettartamát. 
A HeatVentors nevű cég hőakkumulátorának újszerűsége az ún. fázisváltó anyagokban rejlik. Ezek olyan – környezetre és emberre nézve ártalmatlan - anyagok, amiknek a megfagyasztása és felolvasztása révén tárolható nagy koncentrációban a hőenergia. A hőakkumulátorukon belül speciálisan kiképzett hőcserélő felület van ilyen anyagokkal körülvéve. Hőtárolási kapacitás tekintetében hatalmas spektrumot kínálnak: 25 kWh-os tárolótól kezdve a konténeres méretig, ami már egy egészen elképesztő, 1,2 MWh -os kapacitással bír, amit már egy dubai síközpont üzemeltetője is megirigyelne.
Egy irodaház átlagosan évi 600,000 kWh/év villamos energiát használ az épület hűtésére, ami nagyjából 43 millió forintos költséget jelent. Ha hőakkumulátorok segítségével ebből csak 25%-ot megspórolunk, az már 11 millió forintos éves megtakarítást jelent. És hogy hogy lesz ebből energiaválságra kapott megoldás? Úgy, hogy egy vállalkozás célja a bevétel növelése. Pontosabban fogalmazva a profit növelése. Amennyiben kevesebbet kell költeni rezsire, több marad meg a bevételből, ami így többletprofittá válik. Azt mondhatjuk, hogy például egy irodaház esetében 2%-al nő majd a profit, ami piszok jó ajánlat egy olyan passzív technológiától, amit letelepítenek, majd lehet, hogy 30 évig rá se kell nézni!
Válsághelyzetekben ilyen technológiákra van szükség, ha a vállalat bullet proof profitnövelő megoldásokat keres a romló gazdasági kilátások közepette.