September 15, 2022 11:56

Nemzetközi piacra készíti fel a magyar energetikai innovációkat a Green Brother

Hetven millió forintot nyert el az EIT InnoEnergy magyarországi képviseletét ellátó Green Brother – partnerségben az MVM Smart Future Lab Zrt.-vel - a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal legutóbbi pályázatán

Hetven millió forintot nyert el az EIT InnoEnergy magyarországi képviseletét ellátó Green Brother – partnerségben az MVM Smart Future Lab Zrt.-vel - a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal legutóbbi pályázatán, amely összegből a következő három évben az energetikai fejlesztésekkel foglalkozó hazai innovatív KKV-k, startupok és egyetemi fejlesztések nemzetközi piacra jutását szeretnék támogatni. Az innovációs szervezet elsődleges célja, hogy a kiválasztott, versenyképesnek tartott kezdő vállalkozásokat felkészítsék többek között az EIT InnoEnergy befektetése fogadására, a nemzetközi üzleti folyamataik beindítására. Elsősorban a fenntarthatóságra, a zöld energetikára fókuszáló, és ezzel együtt az akkumulátorokat, a hidrogén felhasználást, a körforgásos gazdaságot, illetve az energia hatékonyságot érintő megoldásokon dolgozó fejlesztői csapatok együttműködését keresik, hogy azoknak az újításai ne csupán Magyarországon, hanem a régióban és a nemzetközi piacokon is sikerrel mutatkozzanak be.

A Green Brother a hozzá jelentkező innovációk számára átfogó felkészítő programot állít össze, amelynek részeként szakértői segítséget nyújtanak a vállalkozások üzleti modelljeinek fejlesztéséhez, a stratégiai nagyvállalatokkal való üzleti együttműködéshez, illetve a vállalkozás-finanszírozás megtervezéséhez. Ugyanakkor üzleti fórumokat, partner napot is szerveznek, hogy a kezdő vállalkozások direkt visszacsatolásokat kaphassanak a fejlesztéseikről a piac meghatározó szereplőitől. A Green Brother továbbá évente, visszatérő jelleggel, innovációs és startup versenyt indít, amellyel szintén alkalmat szeretne teremteni a vállalkozásoknak a bemutatkozásra az üzleti szféra körében.

„Az elnyert támogatás lehetővé teszi számunkra, hogy segítsük a hazai energetikai-fókuszú innovációkat abban, hogy előre lépjenek, illetve releváns tapasztalatokat szerezzenek a termék-és vállalkozásfejlesztésben, valamint találkozzanak potenciális partnerekkel, akikkel a jövőben gyümölcsöző üzleti kapcsolatokat építhetnek ki. Szívügyünk ezeknek a vállalkozásoknak a helyzetbe hozása. Mindannyiunk közös érdeke, hogy hosszú távon legyenek olyan hazai innovációk az energia szektorban, amelyek egyrészt erősítik a magyar gazdaságot, másrészt valós technológiai megoldásokat biztosítanak a fenntartható energia ágazatmegteremtéséhez.” – fejtette ki Dervalics Ákos, az EIT InnoEnergy magyarországi képviseltét ellátó Green Brother vezetője.

A szakember hozzátette, hogy a vállalkozásfejlesztés és mentorálás, az oktatás és a piacra lépés támogatása egyaránt kiemelt szerepet kap majd a képzési programjukban, amelyet az elnyert támogatásnak köszönhetően valósíthatnak meg a következő 3 évben. A Green Brother vezetője bízik benne, hogy évről-évre többen egyre színvonalasabb vállalkozásokkal fognak bekapcsolódni a programba és sokan közülük az országhatárokon túl is eredményes energetikai vállalattá lépnek majd elő a jövőben.

A jelentkezéseket már várják a  https://greenbrother.hu/registration oldalon.

###

A Green Brother regionális innovációs - és oktatóközpontban a zöld technológiára, az energiahatékonyságra, a körforgásos gazdaságra, az intelligens városokra és mobilitásra, valamint a környezetvédelemre fókuszáló fejlesztésekkel foglalkoznak. A felkarolt innovációk piacra juttatásának támogatásával a globális környezeti kihívásokra szeretnének helyben, illetve a határokon túl hathatós megoldásokat biztosítani.

Az EIT InnoEnergy vállalatról

Az EIT InnoEnergy a fenntartható energetika vezető innovációs szereplőjeként segíti a zöld megállapodás és az európai dekarbonizációs célkitűzések minél gyorsabb eléréséhez szükséges technológiákat, innovációkat a piaci fejlődésük során. Köszönhetően annak, hogy az energiaipar egyre kiterjedtebb területein fektet be, az EIT InnoEnergy 2020-ban a világ egyik legaktívabb fenntartható energetikai beruházója volt, tevékenységében különös figyelmet kapnak a klímatechnológiai és megújulóenergia-technológiai irányok. Nemcsak az energiatárolásban, hanem a közlekedésben, a mobilitásban, a megújuló energiaforrásokban, továbbá a fenntartható épületekben és városokban is érdekeltségekkeb bír – építve a több, mint 500 partnert és 27 részvényest számláló, megbízható ökoszisztéma előnyeire. 300 portfólióvállalata jó úton halad afelé, hogy 2030-ig 72,8 milliárd eurós bevételre tegyen szert, és évente 1,1 G tonna kibocsátást takarítson meg, szén-dioxid-egyenértékre átszámítva.

Az EIT InnoEnergy egyben három stratégiai fontosságú európai kezdeményezés hajtóereje is, így az Európai Akkumulátorszövetségé (European Battery Alliance, EBA), az Euróapi Zöld Hidrogén Támogató Központé (European Green Hydrogen Acceleration Centre, EGHAC) és az Európai Szolár Kezdeményezésé (European Solar Initiative, ESI).

A 2010-ben alapított és az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatásával működő EIT InnoEnergy Európa szerte, valamint az Egyesült Államokban, Bostonban is rendelkezik irodákkal. www.innoenergy.com