February 28, 2023 12:18

Lengyelországban kezdi a kelet-közép-európai autóipari akkumulátor-újrahasznosítás beruházásfejlesztési programját az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az EIT InnoEnergy

Mivel az EU ambiciózus célokat tűzött ki a szén-dioxid-mentes és autonóm gazdaságra vonatkozóan, az EBRD és az EIT InnoEnergy együttműködik e szándék támogatásában. A cél a közép-kelet-európai EV-akkumulátorok újrahasznosítási piacának befektetési környezetének megteremtése és lehetővé tétele, kezdetben Lengyelországra összpontosítva. Ezzel mind az EBRD, mind az EIT InnoEnergy lefekteti a megfelelő ökoszisztéma alapjait, és végső soron növeli a másodlagos nyersanyagok felhasználását az akkumulátorgyártásban.

Mind az EBRD, mind az EIT InnoEnergy széles körű tapasztalattal rendelkezik az elektromosjármű-akkumulátorok területén, és komoly tudással a körforgásos gazdasági üzleti modellek előmozdításában. Az elmúlt években az EBRD számos beruházást hajtott végre az elektromosjármű-akkumulátorok közép-európai gyártásában, és erős hálózatokat épített ki. Az EIT InnoEnergy, az Európai Akkumulátor Szövetség (EBA250) vezetője, támogatta a cleantech és az akkumulátorok szegmensében működő innovatív vállalatokat, és létrehozta az EBA Akadémiát, amely a jövő munkavállalóit képzi az ágazat számára.

A mostani feladat célkitűzései közé tartozik, hogy az akkumulátorok újrahasznosítási értékláncának fejlődését Lengyelországban gátló piaci akadályokat azonosítsák a technológiai- és szabályozási nehézségek kezelésén keresztül. Ez segíteni fogja egy megfelelő piactér azonosítását és létrehozását, amely platformként elősegíti az újrahasznosítási értékláncban érdekelt felek közötti kölcsönösség és partnerségek létrejöttét, valamint egy tudásközpont kialakítását, illetve végső soron támogatja a finanszírozási forrásokhoz való hozzáférést.

Az EIT InnoEnergy által vezetett EBA Akadémia platform jelenlegi eredményei kulcsfontosságúak lesznek az akkumulátorok újrahasznosítási értékláncának bármelyik szegmensében érdekelt felek bevonásában. Az EBA Akadémia egy páneurópai oktatási ökoszisztéma, amelynek célja az EU akkumulátoriparának növekedéséhez szükséges munkaerő képzése, továbbképzése és átképzése. A közeljövőben várható az akadémia kiterjesztése a szomszédos kelet-közép-európai országokra is.

"A közlekedés szén-dioxid-mentesítése kulcsfontosságú szerepet játszik az EU azon tervében, hogy 2050-re elérjék a klímasemlegességét. Ehhez hozzájárul az is, hogy Lengyelországban várhatóan 2030-ra több mint 1 millió elektromos jármű fog közlekedni, és az ország az európai piacok egyik fő akkumulátor-beszállítója lesz. Jelentős kihívást jelent azonban a fejlődés szempontjából az akkumulátor-alkatrészek rendelkezésre állása. Az elektromos járművek anyagigénye ugyanis majdnem kétszerese a belső égésűekének. Bár bizonyos új technológiák csökkenthetik ezt az arányt, az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság erősítése kritikus fontossággal bír abban, hogy a kínálat kielégíthesse a keresletet és biztosítsa az EU stratégiai autonómiáját ebben az ágazatban is. Az EIT InnoEnergy-nél elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a kelet-közép-európai cleantech-ipart bevonjuk az EU stratégiai értékláncaiba, ideértve a megfelelő hozzáértéssel rendelkező munkaerőt is. Izgatottan várjuk, hogy most az EBRD-vel közösen dolgozhatunk a közép-európai elektromosjármű-akkumulátorok újrahasznosítási ökoszisztémájának fejlesztésén és bővítésén” – mondta Marcin Wasilewski, az EIT InnoEnergy Central Europe vezérigazgatója.

"Az akkumulátorokat az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és rugalmas gazdaságra való áttérés egyik kulcsfontosságú technológiájaként ismerik el, ami az EBRD számára kiemelt prioritás. Az akkumulátorok másodlagos nyersanyagpiacainak fejlesztése kulcsfontosságú lesz az alacsony és nulla szén-dioxid-kibocsátású járművekre való átállás felgyorsítása szempontjából. Ez lehetővé teszi az anyagok Európában való, és az e-hulladékból történő előállítását is, annak érdekében, hogy a körforgásos gazdaság mindenki számára – a állampolgároktól a befektetőkig – jelentős előnyökkel bírjon. Az EBRD örömmel működik együtt az EIT InnoEnergyvel a zöldebb közlekedési rendszer és az erőforrás-hatékonyság felé vezető közös céljaink megvalósításában" – nyilatkozta Gianpiero Nacci, az EBRD fenntartható üzleti és infrastrukturális, éghajlatstratégiai és végrehajtási igazgatója.

***

Green Brother

A Green Brother az Európai Innovációs és Technológiai Intézet két innovációs társulásának, az EIT InnoEnergy-nek és az EIT Urban Mobility-nek a képviseletét is ellátja Magyarországon. A két szervezet hatáskörébe tartozó változatos fenntarthatósági célok hazai implementálása a lokális innovációs ökoszisztéma fejlődését, valamint a zöld célok mellett elkötelezett magyar startupok és KKV-k nemzetközi hálózatba való bekapcsolódását egyaránt elősegíti.

Az EIT InnoEnergy

Az EIT InnoEnergy a fenntartható energetika innovációs központjaként az energiaátállásra fókuszálva végzi tevékenységét, biztosítva a zöld megállapodás és az európai dekarbonizációs célkitűzések minél gyorsabb eléréséhez szükséges technológiákat, valamint készségeket.

Köszönhetően annak, hogy kiterjedt területekbe fektet, az EIT InnoEnergy 2022-ben a világ egyik legaktívabb fenntartható energetikai beruházója volt, külön érdekeltséggel a klímatechnológia és megújulóenergia-technológia irányában. Nemcsak az energiatárolásban, hanem a közlekedésben, a mobilitásban, a megújuló energiaforrásokban, továbbá a fenntartható épületekben és városokban is érdekelt – kihasználva a több, mint 1200 partnert és 29 részvényest számláló, megbízható ökoszisztéma előnyeit. 180 feletti portfólióvállalata jó úton halad afelé, hogy 2030-ig 72,8 milliárd eurós bevételre tegyen szert, és évente 1,1 G tonna kibocsátást takarítson meg, szén-dioxid-egyenértékre átszámítva.

Az EIT InnoEnergy egyben három stratégiai fontosságú európai kezdeményezés hajtóereje is, így az Európai Akkumulátorszövetségé (European Battery Alliance, EBA), az Euróapi Zöld Hidrogén Támogató Központé (European Green Hydrogen Acceleration Centre, EGHAC) és az Európai Szolár Kezdeményezésé (European Solar Initiative, ESI).

A 2010-ben alapított és az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatásával működő, több mint 200 fős csapattal működő EIT InnoEnergy Európa szerte, valamint az Egyesült Államokban, Bostonban is rendelkezik irodákkal. Megalakulása óta az EIT InnoEnergy több mint 7000 induló vállalkozást vizsgált meg, több mint 300 terméket vezetett be a piacra, és felügyelte alatt a portfólióvállalatai több mint 290 szabadalmat nyújtsanak be.

www.innoenergy.com

 

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankról

Az EBRD multilaterális fejlesztési bank, amely három kontinensen 36 ország gazdaságába fektet be, és azon belül a magánszektorra összpontosít. A londoni székhelyű EBRD vezető szerepet tölt be az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozásában. A banknak 71 ország, valamint az EU és az EBB a tulajdonosa.   

Az EBRD beruházásai arra irányulnak, hogy a régióiban a gazdaságok versenyképessé, befogadóvá, jól kormányozhatóvá, zölddé, rugalmasabbá és integrálttá váljanak. A környezet védelme és a fenntartható energia iránti elkötelezettség mindig is központi szerepet játszott az EBRD tevékenységében. A pénzintézet alapításakor kifejezetten elkötelezte magát a "környezetbarát és fenntartható fejlődés" elősegítése mellett.

Az EBRD 2023. január 1-jétől a Párizsi Megállapodás céljaihoz igazítja tevékenységét és 2025-re a finanszírozásainak több mint 50 százalékát klímapolitikai beruházások támogatására fordítja.

Forrás:www.innoenergy.com