September 5, 2023 10:54

Az EIT InnoEnergy több mint 140 millió eurót szerez zártkörű kibocsátás keretében.

Az ipari, pénzügyi és képzési szektor jelentős szereplői a tiszta energia ipari innovációjának felgyorsításába fektetnek be.

A fenntartható energetika innovációs motorjaként számon tartott EIT InnoEnergy ma bejelentette, hogy sikeresen lezárta a több mint 140 millió euró értékű tőkét biztosító zártkörű kibocsátási körét.

 A befektetők ebben a körben új stratégiai szereplők (Societe Generale, Santander CIB, PULSE - CMA CGM Energia Alap, Renault Group, Stena Recycling és NIIT), valamint meglévő részvényesek (Siemens Financial Services, Schneider Electric, Capgemini, Volkswagen Group, ING, Koolen Industries, GROUPE IDEC és Engie).

A bevételt az új üzletkötések számának növelésére, a jelenlegi 200 portfólióvállalat növekedésének támogatására, az új ipari bajnokok, például az InnoEnergy vállalatépítők sikeres elindításának felgyorsítására, az új szabályozási keretek által teremtett lehetőségek megragadására, valamint az USA-beli terjeszkedés fellendítésére fordítják.

Az InnoEnergy üzletkötései általában nagy CAPEX-igényű, korai fázisban lévő innovatív technológiákra, és a tiszta technológiák képviselőire koncentrálnak. Az InnoEnergy egyedülálló és megbízható, 1 200 partnert számláló ökoszisztémáján keresztül gyorsítja, csökkenti a kockázatokat és támogatja a globális üzleti ügyeket. Az irányított ökoszisztéma magában foglalja a különböző méretű ipari szereplőket, befektetőket (állami és magánbefektetőket, tőke- és hitelbefektetőket), tudományos intézményeket, kutatóközpontokat és a közigazgatást. Az elmúlt 12 év alatt felépített InnoEnergy, egyablakos modellel nyújt támogatást a globális innovátorok számára a teljes életciklusuk során (a korai fázistól az ipari méretig).

Az InnoEnergy jelenleg 200 vállalatból álló portfólióval rendelkezik, amelyek közül három unikornis (azaz több mint egymilliárd dollár értékű vállalat), és amelyek jó úton haladnak ahhoz, hogy 2030-ig összesen 110 milliárd eurós bevételt és 2,1G tonna CO2e megtakarítást érjenek el. Ezek a vállalatok együttesen eddig 9,7 milliárd eurót befektetést szereztek. Ez a zártkörű kibocsátási kör megerősíti az InnoEnergy szerepét, mint az egyik erős eszköz Európa kezében ama törekvés megvalósítására, hogy a közösség 2050-re elérje a kitűzött nettó nullás célkitűzését, miután a világ gazdaságai közül elsőként éghajlatvédelmi törvényben rögzítette azt.

Marcin Wasilewski, az EIT InnoEnergy Central Europe vezérigazgatója elmondta: "A zártkörű kibocsátással kitűzött célok teljesültek. Új stratégiai szereplők csatlakoztak az InnoEnergy kiemelkedő tőkebefektetői táborához, több részvényes újra befektetett, és összességében elegendő friss pénzügyi forrást biztosítottunk ahhoz, hogy megduplázzuk a folyamatban lévő tevékenységeink hatását. Az Európában és a világban felgyorsult energetikai átállás, valamint a nyugati világ fokozott újraiparosítási törekvései egyedülálló lehetőségeket teremtenek az InnoEnergy, portfólióvállalatai és megbízható ökoszisztéma-partnereink számára. Felkészültünk az előttünk álló útra. Küldetésünk 2010 óta tart, és mi továbbra is szállítjuk az eredményeket".

VÉGE

Az EIT InnoEnergy-ről

Az EIT InnoEnergy a fenntartható energetika innovációs motorjaként az energetikai átállás középpontjában tevékenykedik. A zöld megállapodás felgyorsításához és az európai szén-dioxid-mentesítési és újra iparosítási céljainak megvalósításához biztosít szükséges technológiát, üzleti modellinnovációt és szakértelmet, miközben javítja az energiabiztonságot.

A Pitchbook által 2022-ben az energiaágazat legaktívabb befektetőjeként rangsorolt, a Sifted által 2023-ban Európa 10 legaktívabb deeptech befektetője közé sorolt, a Startup Genome által 2022-ben Európa vezető cleantech befektetőjeként elismert  InnoEnergy számos területen támogatja az innovációkat. Ezek közé tartozik többek között az energiatárolás, a közlekedés és mobilitás, a megújuló energiaforrások, az energiahatékonyság, a nehezen leépíthető iparágak, az intelligens hálózatok, valamint a fenntartható épületek és városok.

Az InnoEnergy három stratégiai fontosságú európai kezdeményezés motorja is egyben: az Európai Akkumulátorszövetségé (European Battery Alliance, EBA), az Európai Zöld Hidrogén Támogató Központé (European Green Hydrogen Acceleration Centre, EGHAC) és az Európai Szolár Kezdeményezésé (European Solar Initiative, ESIA).

Az InnoEnergyt 2010-ben hozták létre, és az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatja, amely egy 2008-ban létrehozott független uniós szerv, amelynek célja az innováció és a vállalkozói szellem ösztönzése Európa-szerte. Megalakulása óta az EIT InnoEnergy több mint 7000 induló vállalkozást világított át, több mint 300 terméket vezetett be a piacra, és felügyelte amint portfóliócégei több mint 370 szabadalmat nyújtsanak be. Ma az EIT InnoEnergy egy több mint 200 fős csapattal rendelkezik, irodákkal Európa-szerte és az Egyesült Államok-beli Bostonban. http://www.innoenergy.com.

innoenergy

innoenergy