July 20, 2021 09:00

A barcelonai tech start-up az AI-t használja az energiapiac újradefiniálására

A Bamboo Energy platform lehetővé teszi, hogy a villamosenergia-áramlás kétirányúvá váljon, és a fogyasztókból prosumerekké váljanak, akik megválaszthatják az energia eladásának és vételének időpontját.

A barcelonai székhelyű Bamboo Energy technológiai start-up cég mesterséges intelligencia alapú szoftverplatformot indított, amely az energiapiac új szereplőit - a kereslet-aggregátorokat - célozza meg, hogy aggregált és összehangolt módon kezeljék a fogyasztást.

A Bamboo Energy platformja az áramelosztókat és a fogyasztókat fogja koordinálni, hogy új szerepeket határozzanak meg egy olyan környezetben, ahol az energiaáramlás már nem egyirányú (az erőműtől a fogyasztóig), hanem kétirányúvá válik.

A Bamboo Energy a katalán Energiakutató Intézet (IREC) 2020-ban Barcelonában létrehozott és az EIT InnoEnergy által támogatott spin-off vállalkozása.

Az aggregáció kezelésére szolgáló megoldás az IREC hétéves kutatását követi, és lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy optimálisan működjenek az új energiapiacokon, bevételt termelve, miközben rugalmasabbá és hatékonyabbá válik a fogyasztásuk. Az elosztókat és a fogyasztókat koordinálja, hogy meghatározzák új szerepüket, ahol a villamosenergia-áramlás már nem egyirányú (a termelőüzemtől a fogyasztóig), hanem kétirányúvá válik (a fogyasztó egyszerre lehet termelő - prosumer - és megválaszthatja az energia eladásának és vételének időpontját).

Cristina Corchero, a platform létrehozója, a Bamboo Energy alapítója és az IREC Energiarendszer-elemző kutatócsoportjának igazgatója szerint "a 100 százalékban megújuló energiaforrásokból működő rendszer megvalósítása nem lehetséges a kereslet rugalmassága nélkül. Ebben az értelemben a Bamboo Energy az energiaágazat átalakulását elősegítő eszköz".

Algoritmusain keresztül a platform funkciói kiterjednek a villamosenergia-fogyasztás iránti kereslet előrejelzésére, a fogyasztói rugalmasság előrejelzésére, az optimális közös ajánlatok valós idejű elkészítésének lehetőségére, az összes rugalmas eszköz (például elektromos berendezések, légkondicionáló berendezések, elektromos járművek, akkumulátorok vagy hideggépek) kezelésére a hálózatüzemeltető kérésére, vagy riasztások kiadására, ha a teljesítmény túlzottan megemelkedik. A villamosenergia-piacot egy irányítóközponton keresztül kapcsolja össze ezekkel a szolgáltatásokkal.

"A 100 százalékban megújuló energiarendszer megvalósítása nem lehetséges a kereslet rugalmassága nélkül. Ebben az értelemben a Bamboo Energy az energiaszektor átalakulásának egyik lehetővé tevője"

Miután kezdetben a legígéretesebb spanyol technológiai spin-off cégek egyikeként részt vett a Collider gyorsító programban, a Bamboo Energy az európai energetikai ágazat innovációs szervezetének, az EIT InnoEnergynek az intézményi partnere lett.

Emellett a vállalat 75 000 euró közvetlen támogatást kapott az ACCIÓ (a Generalitat de Catalunya Munkaügyi Minisztériumának üzleti versenyképességgel foglalkozó ügynöksége) induló technológiai start-up vállalkozásoknak szánt, kezdeti fázisban lévő induló vállalkozásoknak szánt Start-up Capital vonalából.

Ez a támogatás a technológiai termékekbe és tehetségekbe történő 250 000 euró értékű beruházás finanszírozását segíti, amelyet a vállalat idén fog végrehajtani.

 

Az eredeti cikk 2021. július 19-én jelent meg a Smart Cities World news oldalain https://www.smartcitiesworld.net/news/news/barcelona-tech-start-up-uses-ai-to-redefine-energy-market-6640

 

A Startup Campus Inkubator egy nemzetközi innovációs központ és startup inkubátor, az INNOW projekt megvalósítója. Innovációs programokat valósítunk meg: oktatási, inkubációs, befektetési, értékesítés támogatási és külföldi piacra lépési szolgáltatásokkal segítjük az innovatív projekteket, az ötlet fázistól egészen a nagy növekedési potenciállal rendelkező kkv-kig. Küldetésünk, hogy üzleti alapon hozzunk létre a társadalom számára hasznos értékeket.

InNow