September 4, 2021 00:00

2030-ra a mainál 1/3-al kisebb CO2 kibocsátást prognosztizálnak Európában

Jelentős előrelépést tesz a karbonsemleges Európa elérése felé az EIT InnoEnery, mint a világ egyik vezető, fenntartható energetikai megoldásokra fókuszáló befektetési alapja. A portfoliójukban már több mint 250 olyan innovatív startup és fejlődő vállalkozás található, amelyek fejlesztései révén 2030-ra 1,1 gigatonna mennyiséggel csökkenthető az európai szén-dioxid kibocsátás mértéke, ami 9,1 milliárd eurós energetikai megtakarítást is eredményezne majd éves szinten. Ez a vállalás ugyanakkor megfeleltethető a kontinensen kitűzött céloknak, ami szerint az évtized végére a jelenlegihez képest 1/3 aránnyal kell visszaszorítani karbon kibocsátás mértékét – áll a most kiadott EIT InnoEnergy Impact Report 2020 jelentésben.

A pandémia ellenére nagyon gyors növekedésnek indult az EIT InnoEnergy portfoliója, ami annak tudható be, hogy nő az érdeklődés az éghajlati kihívásokra megoldást kínáló innovációk iránt.

 „Már az eddigi eredményeink is magukért beszélnek a szén-dioxid kibocsátás visszaszorítása terén. Az EIT InnoEnergy-vel dolgozó vállalkozások mostanáig annyi károsanyagtól mentesítették a környezetet, mint amennyit 250 millió autó termel. Valamint közvetve, vagy közvetlenül, 25.000 új munkahelyet teremtettünk a fenntartható energetikai startupoknál.” – hangsúlyozta Elena Bou, az InnoEnergy társalapítója és innovációs igazgatója az EIT InnoEnergy Impact Report 2020 bemutatásakor.

A jelentésből kiderül, hogy indulása óta az EIT InnoEnergy több mint 5000 startuppal került kapcsolatba, és eddig 300-nál is több terméket segített piacra. Az általuk felkarolt vállalkozások 85 százaléka már világszerte exportálja a fenntartható energetikai megoldásait, amelyeket globálisan alkalmaznak az éghajlatváltozással járó kihívások kezelése során, és ezeknek köszönhetően az EIT InnoEnergy a legnagyobb befektetővé vált ezen a területen. Beszédes az az adat, amely szerint az EIT InnoEnergy portfoliója 2030-ra 600TWh tiszta energiát fog előállítani. Ez fontos előrelépés, mert ma emberek milliárdjai szenvedik el a nagymértékű szén-dioxid szennyezés miatti hőmérséklet emelkedéseket, és az ezzel járó negatív folyamatokat, miután 1992 óta 60 százalékkal nőtt az energetika és az ipari termelés által okozott CO2 kibocsátás volumene, ami dráma emelkedés. 

„Megvalósítható tervekért dolgozunk, több mint 80 nemzet vállalkozásaival működünk együtt, és olyan megoldásokat fejlesztünk velük közösen, amelyek révén az energia biztonságosan előállítható módon, kellő mennyiségben, megfizethető áron és karbonsemleges formában állhat az emberiség rendelkezésére. Ennek megfelelően értékeljük, vizsgáljuk a hozzánk csatlakozó vállalkozásokat, és kellő gondosággal, alaposággal döntünk a befektetéseinkről a nagy cél, a fenntartható energetikára épülő jövő megteremtése érdekében” – mondta Elena Bou, aki kifejtette azt is, hogy az EIT InnoEnergy jelenleg olyan áttörő technológia innovációkat létrehozó startupokkal dolgozik együtt, mint a Hymeth, Naoden, Cascade Drives, Alpinov X, Wattsun, Nawa Technologies, SciBreak, SunRoof, NabraWind, CorPower, BetterSpace, Vilisto, Duckt és a Llewo

Az EIT InnoEnergy magyarországi képviselete részt vesz az Interreg InNow kezdeményezés megvalósításában, amely a vállalkozás és-városfejlesztés, zöld energia, startup világ területére koncentrál.  A magyar vállalakozók, startupperek már jelentkezhetnek az ingyenes InNow Online Tréningre, amely az Európa Unió által támogatott, több ország naprakész tudását átadó kurzus! Jelentkezés: https://greenbrother.hu/innow-apply 

A EIT InnoEnergy Impact Report 2020 díjmentesen letölthető erről az oldalról: https://bit.ly/3BABVGm 

 


 

A EIT InnoEnergy Impact Report 2020

A jelentés az EIT InnoEnergy befektetéseit a különböző hatáscélok eléréséhez való hozzájárulás alapján értékeli és osztályozza. Egyrészt vizsgálja a portfolióban található vállalkozások hozzájárulását az SDG -hez (Fenntartható Fejlődési Célok - Sustainable Development Goals), másrészt számszerűsíti a portfólióban található vállalatok összesített hatásmérőit (gazdasági/ társadalmi/ környezeti). A számítások során a 2030-ig prognosztizálható környezeti hatásokkal számoltak, míg a gazdasági és társadalmi hatásdimenziók esetében a valós hatást vették alapul. A jelentésben szereplő adatokat az EIT InnoEnergy portfolióba tartozó vállalatok maguk szolgáltatták.

 

Az EIT InnoEnergy

Az EIT InnoEnergy vezető befektetési alapként a zöld és a tiszta energiára fókuszáló, technológiai, mobilitásközpontú, valamint a szélesebb köröket érintő, okos technológiai megoldásokat használó projektekbe fektet be Európa határain innen és azokon túl. 2010-es megalapítása óta, az Európai Innovációs Intézet (EIT) támogatásával 560 millió eurót invesztált fenntartható energetikai fejlesztésekbe, anyagi és kiegészítő támogatásokat biztosítva mintegy 380 induló vállalkozásnak. https://innoenergy.com 

 

Sajtókapcsolat:
Langó Károly
PR tanácsadó
1037 Budapest, Seregély u. 3-5.
mobil: + 36 70 387 24 64
ango.karoly@goodoptionpr.net

 

A Startup Campus Inkubator egy nemzetközi innovációs központ és startup inkubátor, az INNOW projekt megvalósítója. Innovációs programokat valósítunk meg: oktatási, inkubációs, befektetési, értékesítés támogatási és külföldi piacra lépési szolgáltatásokkal segítjük az innovatív projekteket, az ötlet fázistól egészen a nagy növekedési potenciállal rendelkező kkv-kig. Küldetésünk, hogy üzleti alapon hozzunk létre a társadalom számára hasznos értékeket.

InnoEnergy